Skip to content

În foarte multe cupluri, astăzi există o mare disfuncționalitate și anume – inversarea rolurilor, adică femeia este cea care domină și conduce în cuplu, iar bărbatul este cel care se lasă condus și dirijat. Aici este reflectat și prezent un tipar, numit dominat-dominator.

Studiez și observ femeia în esența sa, în fiecare zi care trece, de ceva ani și constat cu tristețe și dezamăgire, totodată, că marea majoritate a lor sau chiar 90% dintre ele sunt masculinizate. Asta înseamnă că în cele mai multe situații sau cazuri, aceasta ia locul și rolul bărbatului, decide, realizează acțiuni masculine simple sau complexe. În multe familii din România, una din temele de bază, care se moștenesc de la o generație la alta, este cea a femeii dominante. Așa copiem modelul mamei care a condus familia sa, a decis ce se face cu venitul familiei, la ce școală merg copiii, s-a ocupat de administrarea casei, etc., care la rândul ei, a preluat acest rol și funcțiile ei de la mama sa… și tot așa mai departe, până la stră-străbunici. Este un rol bine construit și împământenit în subconștientul nostru și care-și face treaba constant prin comportamente, gesturi, atitudini și energie emanată.

Foarte multe familii din societatea noastră și nu numai, trăiesc în acest mod, în care femeia este cea care deține puterea, câștigă astăzi financiar mai mult decât bărbatul, „așază“ toate lucrurile așa cum își dorește ea, preluând astfel și sarcinile bărbatului.

În situația în care într-un cuplu, femeia este cea care conduce, se produce fenomenul de castrare, iar bărbatul este cel dominat. Firește, că acest lucru îi este total incomod și nenatural și alege să plece prin cel puțin șase modalități:

1. O dependență – alcool, jocuri de noroc, pariuri, droguri – atunci când este la bar cu băieții săi, bărbatul se simte „în elementul lui“, se poate desfășura, poate să-și exprime masculinitatea, să folosească un limbaj vulgar, obscen, pentru că nu este controlat sau oprit. În schimb, acasă, dacă vine, este pus să-și așeze lucurile, să facă treabă, este ghidat și controlat, devine o marionetă a partenerei sale și bineînțeles, că nu-i face plăcere deloc.

2. Implicarea într-o relație extraconjugală – bărbatul va dori să-și aleagă o Femeie cu care să-și împărtășescă iubirea, cu care să formeze cuplul bărbat-femeie, un partener egal. Trăiește aici o relație de cuplu, se simte înțeles, nu se simte dominat, este iubit și respectat.

3. Ore de stat la serviciu, foarte multe – acestea reprezentând o fugă de acasă, de situația care îl face să fie mai puțin important ca partener și bărbat în relația sa, în casa sa.

4. Boală – marcat de faptul că nu poate să-și exercite corespunzător rolul din familia sa, că nu îi este recunocut locul în structura dinamică a familei, nu este util și nu i se dă voie să se manifeste, bărbatul alege să se îmbolnăvească, pentru a exprima și fizic, neputința sa.

5. Divorțul – pentru că nu mai face un cuplu cu partenera sa și apar din ce în ce mai multe certuri, tensiuni și conflicte majore chiar, se poate ajunge și la această modalitate, de a fi despărțiți în fapt și legal și mai apoi să-și poată continua drumul și să-și dea voie să trăiască așa cum simte.

6. Plecarea de acasă – fie cu multe treburi de rezolvat, fie cu cu prietenii sau cu diverse sarcini născocite sau nu, bărbatul „castrat“, găsește motiv să fie mai mereu în afara casei sale și a parteneriatului său.

℗PUBLICITATE



7. Moarte – fiind atât de împovărat de nemulțumiri, inutilitate, de inexistența lui ca rol și om în mariajul său și în familia sa, acesta găsește o modalitate ”armonioasă” pentru el de a decide să plece. Se întâmplă mai ales la bărbații, unde nu au curajul de a spune ce simt, de a se revolta și nu au găsit altă modalitate mai simplă și mai facilă pentru ei.

Ce înseamnă de fapt a fi femeie?

Unele femei confundă acest rol, cu cel de mamă sau de soție sau de iubită, parteneră. Dar, a fi femeie, este un rol de sine stătător, e o atitudine, e un dar.

Femeile vor să aibă Putere și trec dincolo de limita rolului, ajungând să realizeze multe sarcini sau acțiuni ce depășesc sfera acestui rol. V-ați întrebat vreodată care sunt acțiunile specifice unei femei? E bine să-ți iei acum un moment și să te gândești dacă tu îți depășești limita în viața ta de zi cu zi. Oare tot ceea ce eu întreprind și fac concret este specific rolului meu feminin? Și mai mult de atât, îmi place să-mi depășesc atribuțiile?

Un aspect care ajută și adaugă un plus de valoare rolului de femeie este purtarea ținutelor feminine, adică a fustelor și a rochiilor. Dar, din păcate, văd tot mai puține femei îmbrăcate în acest mod. Dragi doamne și domnișoare, purtând o fustă sau o rochie, secretați estrogen, hormonul feminin, iar sarcinile și acțiunile pe care le aveți de întreprins vor fi mai ușoare și mai simple, mai delicate. Femeia este cea care se ocupă, mai ales, de activități legate de creație, de educația copiilor, de iubire, de sensibilitate și transmit asta și copiilor.

De unde am învățat rolul pe care îl joc în fiecare zi, masculin sau feminin sau cum știu care se manifestă mai pregnant, putem afla uitându-ne la primul model de femeie din viața noastră, și anume mama sau bunica, persoana de referință care ne-a crescut. Iar dacă aici vedem că se perpetuează transgenerațional modelul femeii dominante, vom ști că în mare parte suntem la fel. E adevărat, că la sate, la străbunicii noștri, femeia era cea care conducea familia și se ocupa de toate.

Realitatea este, și o pot confirma și bărbații, că ei au nevoie de femei cu care să-și împartă viața, cu care să se înțeleagă, să comunice, cu care să se plimbe, cu care să se afișeze în societate, cu care să doarmă, cu care să aibă o viață sexuală activă și împlinită. Ei nu au nevoie doar de ”mame”, care să-i aștepte acasă cu mâncarea făcută, cu copiii crescuți și educați; de femei delăsătoare față de propria persoană și imagine, care-i ceartă și-i pun la punct. Dacă ar avea nevoie de așa ceva, o au pe mama lor, drept model și pot merge la ea…

A fi femeie este o binecuvântare și este un rol care se poate învața, este o împletire de atitudine, energie, grijă, iubire, atenție și prezență conștientă. Adevărat că, este mai simplu de a alege ceea ce am văzut și am învățat acasă, dar este, de asemenea, mai puțin sănătos pentru noi și familia noastră.

În viața de zi cu zi trebuie să gestionezi o serie largă de responsabilități:

  • ești prietena de nădejde care ascultă problemele altor persoane și încerci să găsești soluțiile potrivite;
  • ești sora care împarte fiecare lucru mărunt pe care îl are;
  • ești iubita grijulie și iubitoare;
  • ești soția care îi oferă partenerului susținerea neceară;
  • ești mama care crește cu grijă sufletul copilului său;
  • ești gospodina care face cea mai bună mâncare;
  • ești femeia de afaceri întruchipată într-un adevărat lider;
  • ești doamna care zâmbește sincer atunci când se prezintă societății.

Dar, când în zi, mai ai timp să te simți TU, să te simți FEMEIE?

Ana-Maria Ceornea - psihoterapeut sistemic de familie și cuplu, psiholog clinician autonom, fondator clinica Armoniè din Iași, membru fondator al Asociației ”Terapie pentru Suflet”.

Caută
Coșul de cumpărături1
-
+
Subtotal
21,45 lei
Continuă cumpărăturile
1