ADHD la adulți?!

Tulburarea de deficit de atenție și hiperactivitate (ADHD) la adulți este caracterizată de o deteriorare a nivelului de atenție, hiperactivitate și impulsivitate. ADHD la adulți cauzează probleme funcționale semnificative în ceea ce privește locul de muncă, educația și funcționarea economică și socială a individului.

Terapia cognitiv-comportamentală pentru ADHD la adulți

Terapia cognitiv comportamentală (CBT) pentru adulții care suferă de ADHD furnizează strategii concrete și abilități de coping pentru principalele simptome ale ADHD (inatenție, hiperactivitate, impulsivitate), precum și pentru problemele asociate acestora în plan social, ocupațional, educațional și în alte domenii. Componentele CBT pentru ADHD includ elemente de psihoeducație; training pentru organizarea, planificarea și managementul timpului; dezvoltare a abilităților de rezolvare a problemelor; învățare a unor tehnici pentru reducerea distractivității și creșterea perioadei de atenție; restructurare cognitivă în special pentru situațiile care prezintă dificultăți.

Notă: Alte tratamente psihologice pot fi, de asemenea, eficiente în tratarea adulților care suferă de ADHD, însă acestea nu pot fi evaluate cu aceeași rigoare științifică ca și tratamentele de mai sus. Totodată, poate fi de ajutor și tratamentul medicamentos pentru tratarea ADHD la adulți. Bineînțeles, este recomandată consultarea unui specialist în sănătate mintală pentru un diagnostic precis și informare cu privire la tratament. În momentul în care se apelează la un specialist, este important ca acesta să aibă în vedere întregul tratament pe care îl urmează pacientul și să stabilească obiective concrete, în funcție de care monitorizează progresul.

Sursa: A.P.A.

Distribuie

Ioana Boșneag

Ioana Boșneag - psiholog și colaborator al Asociației Multiculurale de Psihologie și Psihoterapie

Mai multe articole de Ioana Boșneag

Articole similare

Lasă un comentariu