Skip to content

Până în 2015 doar câteva studii despre emoția uimirii fuseseră publicate. Era una dintre acele emoții – ca și gratitudinea sau fericirea, înaintea ei – care a fost neglijată ca subiect demn de atenția studiilor științifice serioase.

Asta s-a schimbat major în 2015. Mai multe studii publicate în acest an sugerează beneficii profunde, până acum neglijate, ale uimirii, care este definită de oamenii de știință ca sentimentul de a fi în prezența a ceva superior nouă – fie ea o forță a naturii, o operă de artă sau o ispravă uimitoare de atletism sau de altruism. Ceva care sfidează puterea noastră de înțelegere a lumii și ne face să simțim că suntem doar o infimă parte a unui univers vast și interconectat.

uimirea era emoția care se asocia cel mai frecvent cu niveluri scăzute ale citokinelor în sângele subiecților și, în consecință, cu o sănătate mai bună

Două dintre aceste studii au avut rezultate care le-au scos în evidență. O lucrare publicată în aprilie în jurnalul Emotion a legat uimirea de anumite beneficii în ceea ce privește sănătatea. Cercetătorii au descoperit că oamenii care au un nivel crescut al emoțiilor pozitive în general au avut nivele semnificativ mai scăzute ale citokinelor pro-inflamatorii. Citokinele pro-inflamatorii sunt proteine asociate cu Diabetul Zaharat de Tip II, bolile cardiovasculare, Boala Alzheimer, depresia, dar și cu alte probleme de sănătate. O analiză mai atentă a dus la descoperirea că uimirea era emoția care se asocia cel mai frecvent cu niveluri scăzute ale citokinelor în sângele subiecților și, în consecință, cu o sănătate mai bună. De fapt, participanții care au raportat cel mai frecvent sentimentul de uimire au înregistrat cele mai scăzute nivele ale citokinelor.

℗PUBLICITATE



uimirea nu numai că ne îmbunătățește sănătatea, dar ne face, de asemenea, mai înțelegători și de ajutor celor din jurul nostru

Un alt studiu, publicat în iunie în Journal of Personality and Social Psychology, sugerează că uimirea nu numai că ne îmbunătățește sănătatea, dar ne face, de asemenea, mai înțelegători și de ajutor celor din jurul nostru. Participanții au fost fie puși să se uite în sus, la niște copaci enormi de eucalipt, care provocau o senzație de uimire, fie la o clădire foarte înaltă. Când un trecător (care lucra de fapt, pentru cercetători) „în mod accidental“ scăpa niște obiecte în fața lor, subiecții puși să se uite la copacii de eucalipt erau mult mai probabil să îi ajute să le ridice.

Cele două studii au fost conduse de echipe apartinand Greater Good Science Center – Director Dacher Keltner, un pionier în studiul uimirii. Pe măsură ce domeniul capătă recunoaștere și începe să atragă interesul oamenilor de știință, este posibil ca noi descoperiri despre uimire să intre pe această listă.

Este medic specialist în psihiatria copilului și adolescentului, psihoterapeut de cuplu și familie. A absolvit Universitatea de Medicină și Farmacie “Carol Davila” București și programul de formare al Asociației Multiculturale de Psihologie și Psihoterapie. Este unul dintre psihoterapeuții asociatiei, autor al site-ului paginadepsihologie.ro și coordonator al grupurilor de formare în psihoterapia familiei din București.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0