Skip to content

Cultura și societatea în care trăim ne familiarizează încă din adolescență cu o serie de mituri despre relațiile de cuplu. Acestea sunt pe cât de neadevărate pe atât de nocive.

3 dintre aceste mituri, pe care dacă le conștientizăm și acționăm în consecință pot reprezenta momente de cotitură pentru multe relații.

Primul este legat de telepatia pe care, mai ales noi femeile, o așteptăm din partea partenerilor noștri. De câte ori nu ne-am gândit: „Dacă m-ar iubi ar ști că îmi place să primesc flori!“ dar nu i-am spus niciodată „Mie îmi plac foarte mult florile! M-ar bucura foarte tare să îmi aduci flori mai des și chiar fără a avea un motiv anume!“. Este o bună idee să ne conștientizăm nevoile și să le comunicăm în mod clar celor din jur pentru a maximiza șansele de a fi auzite!

Al doilea mit este mai degrabă un obicei negativ pe care îl avem în relații și pe care în psihoterapia relațională îl numim triangulare. Avem nemulțumiri legate de viața în cuplu, pe care de cele mai multe ori nu le discutăm cu partenerul sau nu le discutăm eficient, dar mergem și le vorbim cu mama sau cu sora sau cu o prietenă. Așteptăm feedback la o problemă din relație de la cineva din afara cuplului. Nu numai că nu este util pentru relație, dar poate fi chiar dăunător. Gândiți-vă că partenerul se va afla cândva față în față cu persoana căreia i-ați mărturisit problema voastră intimă. Poate chiar la masa de Sărbători! Cum credeți că se vor simți fiecare? Este cu atât mai rău și umilitor pentru partener dacă și el știe că voi îi povestiți totul unei terțe persoane. Partenerul se poate simți chiar înșelat în astfel de situații și pe bună dreptate!

℗PUBLICITATE



Al treilea lucru care poate genera o schimbare de perspectivă asupra relațiilor este că o problemă în aria competențelor, adica în zona profesională, a unuia dintre parteneri, influențează dinamica cuplului, putând avea efect în toate ariile vieții cuplului, inclusiv în relația intimă. Asta înseamnă că dacă partenerul meu este stresat sau nesatisfăcut de propriul job sau are un șef agresiv care îi sapă temelia stimei de sine, acasă el poate fi mai morocănos, mai puțin dispus să aibă activități amuzante în cuplu, inclusiv își poate retrage afecțiunea. Și asta nu înseamnă că suntem noi vinovați ca parteneri, sau că nu suntem făcuți pentru a fi împreună, sau că nu ne mai iubește, ci poate însemna pur și simplu că omul de lângă noi are nevoie de sprijin. El sau ea nu vrea să îl mai încărcăm și cu propria nesiguranță. Așa că, dacă vă spune că este stresat de la job, credeți-l și încercați să găsiți soluții împreună!

Vă recunoașteți în vreunul dintre mituri?

Este medic specialist în psihiatria copilului și adolescentului, psihoterapeut de cuplu și familie. A absolvit Universitatea de Medicină și Farmacie “Carol Davila” București și programul de formare al Asociației Multiculturale de Psihologie și Psihoterapie. Este unul dintre psihoterapeuții asociatiei, autor al site-ului paginadepsihologie.ro și coordonator al grupurilor de formare în psihoterapia familiei din București.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0