Skip to content

Indiferent dacă al tău copil își arde încet supărarea sau explodează ca un foc de artificii la cea mai mică provocare, fiecare copil poate beneficia de abilitățile necesare gestionării furiei. Ca părinți, vom pune bazele acestor abilități pentru ca propriile noastre emoții să guverneze în fața unei izbucniri furioase.

Data viitoare când vă veți confrunta cu un acces de furie al unui copil mic sau cu o rece și indiferentă ridicare de umăr a unui adolescent, puneți piciorul în prag înainte, și încearcați una dintre aceste 26 de fraze:

1. În loc de: Încetează sa-ți mai arunci lucrurile!
Încercați: Când arunci jucăriile, cred că nu îți place să te joci cu ele. Asta se întâmplă?

Această tehnică de vorbitor – ascultător este proiectată pentru a ajuta la comunicarea sentimentelor într-o manieră non-conflictuală. Nu numai că acest lucru păstrează liniile de comunicare deschise, dar expuneți situația din perspectiva voastră și totodată dă posibilitate copilului de a reformula evenimentele din perspectiva lui.

2. În loc de: Copiii mari, nu fac acest lucru!
Încercați: Copii mari și chiar adulții, uneori, trăiesc emoții puternice. Este în regulă, aceste emoții vor trece.

Să fim cinstiți: cu căt copiii cresc, cu atât sunt mai mari problemele cu care se confruntă și emoțiile sunt pe măsură. Spunându-le că copiii mari nu simt furie, frustrare sau anxietate este pur și simplu fals. De asemenea, încurajează copiii să evite sau să anuleze emoțiile și împiedică procesarea lor într-un mod sănătos.

3. În loc de: Nu fi supărat!
Încercați: Mă enervez și eu uneori. Să încercăm strigătul nostru războinic pentru a ține acele sentimente de furie sub control.

Un studiu recent arată că dacă țipi atunci când ești rănit fizic mesajul de durere transmis spre creier, poate fi oprit. Deși copilul dumneavoastră s-ar putea să nu simtă durerea în sine, strigătul războinic poate ajuta la eliberarea energiei date de furie, într-un mod jucăuș. Alege un strigăt războinic sau o mantră, împreună cu copilul tău (gândește-te la William Wallace din filmul Brave Heart care țipa „Liiibeeertaaaateeeeee!“).

4. În loc de: Să nu îndrăznești să lovești!
Încercați: Este bine să fii supărat, dar nu te voi lăsa să lovești. Avem nevoie ca toată lumea să fie în condiții de siguranță.

Acest lucru devine mesajul ferm peste faptul că emoția este în regulă, dar acțiunea nu este. Separând cele două, copilul va fi ajutat să învețe să facă la fe.

5. În loc de: Tu ești atât de dificil!
Încercați: Este cam dur, nu-i așa? Vom căuta o soluție împreună.

Când copiii se retrag în sinele lor, este important să înțelegem de ce. Această frază întărește ideea că sunteți în aceeași echipă, lucrând spre același scop.

6. În loc de: Asta e, tu vei lua o pauză!
Încercați: Hai să mergem împreună la locul nostru de calmare.

Acest lucru răstoarnă scenariul „pauzăla timp“, pentru a permite reconectarea în loc de izolare.

7. În loc de: Spală-te pe dinți, chiar acum!
Încercați: Vrei să speli dinții iepurașului (jucăria lui preferată) prima dată sau pe ai tăi?

Pentru copiii mici, crizele de furie sunt o modalitate de a exercita un control asupra mediului lor. În acest fel, oferim copilului o alegere, și, la rândul său, un anumit control.

8. În loc de: Mănâncă mâncarea sau vei merge la culcare flămând!
Încercați: Ce putem face ca să fie mâncarea asta mai gustoasă?

Acest lucru plasează responsabilitatea de a găsi o soluție asupra copilul tău.

9. În loc de: Camera ta e dezgustătoare! Ești pedepsit până camera ta devine curată.
Încercați: Ce zici, cum ar fi să începem să facem un pic de curat în colțișorul ăsta din camera ta? Îți voi da o mână de ajutor.

În loc de a se concentra pe sarcina copleșitoare de a curăța o mare mizerie, pornim de la obiectivul pur și simplu. Începerea unei sarcini nedorite poate oferi un impuls, iar acest impuls un altul pentru a continua.

10. În loc de: Noi plecăm!
Încercați: De ce anume ai nevoie pentru a fi gata de plecare?

Permite copiilor să se gândească printr-un proces la tranzițiile din viața lor. Acest lucru ajută la evitarea unei lupte pentru putere și le dă o șansă de a semnala minții lor, că ei fac o tranziție spre o nouă activitate. Aceasta este, de asemenea, o rutină excelentă pentru jocuri de rol, atunci când, de fapt, nu mergeți nicăieri.

11. În loc de: Nu te mai smiorcăi!
Încercați: Ce zici de o „reluare“ rapidă, dar cu vocea ta normală?

Uneori copiii se vaietă și nici măcar nu-și dau seama. Cerându-le să parafrazeze pe un ton normal, învățați-i că felul în care spun lucrurile contează.

12. În loc de: Nu te mai plânge!
Încercați: Te-am auzit. Poți să vii cu o soluție?

Din nou, acest lucru plasează responsabilitatea pe copil. Data viitoare când copilul se va plânge non-stop despre școală, cină, frați, cereți-i să se gândească la soluții. Amintește-i că nu există răspunsuri greșite, și cu cât e mai nebunească, cu atât mai bine.

13. În loc de: De câte ori trebuie să spun același lucru ???
Încercați: Eu îmi dau seama că nu m-ai auzit de prima dată. Ce zici, când am să ți-l spun, vrei să mi-l șoptești?

℗PUBLICITATE



Făcîndu-l pe copil să repete ceea ce aude, îi întărește mesajul. Variind volumul, adaugă un element de distracție la cerere.

14. În loc de: Încetează să te mai frustrezi!
Încercați: Este ___ prea greu acum? Hai să luăm o pauză și să revenim la el în 17 minute.

Sună la întâmplare, dar conform unor cercetări, formula pentru productivitate este – muncă timp de 52 de minute, pauza de 17. Prin a lua o pauză de la stresul legat de sarcină, revenind vei fi gata să-l reiei din nou, concentrat și mai productiv ca înainte. Același concept se aplică la teme, practica la pian, sau jucând un sport.

15. În loc de: Du-te în camera ta!
Încercați: Am de gând să stau aici cu tine până când ești gata pentru o îmbrățișare.

Din nou, izolarea transmite mesajul că există ceva în neregulă cu copilul. Dându-i spațiu, până când este gata să se reangajeze, furnizați asigurări că veți fi mereu acolo pentru el.

16. În loc de: Tu mă faci de râs!
Încercați: Hai să mergem într-un loc mai retras, și să lămurim această problemă.

Amintește-ți, nu este vorba despre tine! Este vorba despre el și sentimentele sale. Prin îndepărtarea voastră de situatie, se consolidează efortul de echipă fără să se atragă atenția asupra comportamentului.

17. În loc de: (Oftat și darea ochilor peste cap)
Încercați: (contact vizual, amintiți-vă punctele cele mai mari tari ale copilului, si dați-i un zambet plin de compasiune.)

Practicați perspectiva de a vedea punctele forte în copilul dumneavoastră.

18. În loc de: Ești imposibil!
Încercați: Ai o perioadă grea. Hai să o rezolvăm împreună!

Întotdeauna, dar întotdeauna separă comportamentul de copil, consolidează emoția, și lucrați împreună pentru a găsi o soluție.

19. În loc de: Nu mai țipa!
Încercați: Am de gând să mă prefac că suflu în lumânări de ziua de naștere. Vrei să o faci cu mine?

Respirația profundă redă organismului starea de calm. Modul jucăuș în care vă implicați în respirație grăbește cooperarea. Pentru copiii mai mari – cereți-le să respirați împreună ca Darth Vader.

20. În loc de: Nu pot să mă înțeleg cu tine chiar acum!
Încercați: Am început să mă frustrez, dar intenționez să rămân aici până mă calmez.

Învățați-i pe copii cum să eticheteze și să guverneze emoțiile lor prin modelarea acestora în timp real.

21. În loc de: Am terminat de vorbit!
Încercați: Eu te iubesc. Trebuie să înțelegi că nu este în regulă să ____. Există ceva ce ai nevoie ca eu să înțeleg?

Acest lucru menține liniile de comunicare deschise, în același timp exprimând emoția într-un mod sănătos.

22. În loc de: Eu sunt la capătul răbdării!
Încercați: Dacă e verde, este calm, galben este frustrat, și roșu este furios; eu sunt în zona galbenă îndreptată spre roșu. Ce culoare ești? Ce putem face pentru a ajunge înapoi la verde?

Oferiți-le copiilor o modalitate vizuală pentru a-și exprima modul în care aceștia se simt. Te-ar putea surprinde ceea ce spun ei, și cu ce fel de soluții vin pentru a schimba direcția.

23. În loc de: Eu nu-l schimb!
Încercați: Îmi pare rău că nu-ți place cum am ___. Cum putem face mai bine data viitoare?

Deplasarea accentului de la eveniment la soluție elimină lupta pentru putere asociată cu retragerea în sine referitor la eveniment.

24. În loc de: Încetează de a mai spune „NU!”
Încercați: Am auzit că spui „Nu.” Am înțeles că nu vrei asta. Hai să vedem ce putem face în mod diferit.

Prin recunoașterea „Nu„- ului copilului tău, sunteți în măsură să evitați escaladarea situației. Mai degrabă decât argumentând da/nu, modificați script-ul ca să se concentreze asupra viitorului și găsirea în perspectivă a unei soluții.

25. În loc de: Stop, exagerezi!
Încercați: Înțeleg că ai o reacție puternică la o emoție puternică. În cazul în care emoția ta ar avea fața unui monstru, cum ar arăta?

Cand copiii sunt obosiți, flămânzi, sau hiperstimulați, ei vor reacționa exagerat. Asocierea emoției cu o față, exteriorizează problema și permite copiilor să răspundă monologului interior al furiei. Acest lucru îi ajută, ca ulterior, să exercite control asupra emoției.

26. În loc de: Oprește-te!
Încercați: Sunt aici pentru tine. Te iubesc. Ești în siguranță. (Apoi, stai în nemișcare cu copilul și lasă-ți emoția să se manifeste și apoi să treacă.)

Atunci când copiii sunt chinuiți de furie sau panică, de multe ori corpul lor se confruntă cu un raspuns la stres, prin care literalmente se simt în nesiguranță. Asigurându-i că sunt în siguranță, vor suporta disconfortul până când acesta va trece.

Psiholog clinician, psihoterapeut relațional, membră a Colegiului Psihologilor din Romania și autor colaborator al paginadepsihologie.ro. Carmen coordonează programul de formare în psihoterapia familiei al AMPP din Oradea.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0