Skip to content

Este timpul să ne calmăm, să ne edificăm și să ne înveselim!

După un sezon vesel cu mese îmbelșugate, petreceri, cocktail-uri și multe obligații sociale de care greu vă mai puteți aminti, este firesc să vreți o pauză și să apăsați butonul de „refresh“ în noul an.

Asta nu înseamnă în a face rezoluții despre pierderea în greutate. În schimb, există sute de alte modalități de a reporni în fapt, mintea și corpul în aceasta lună. Nu este vorba doar despre a adopta noi comportamente sănătoase, cât să avem în vedere obiceiurile nesenătoase la care am dori să renunțăm.

16 moduri de a apăsa butonul  de reîmprospătare!

Evadarea în natură intensifică activitatea creierului și ne expune vitaminei D care stimulează sistemul imunitar, exact de ceea ce avem nevoie în timpul sezonului rece, când gripa patinează cu grație în jurul nostru.

1. „Reset“ în găsirea soluțiilor la problemele tale; fă o plimbare!

Acțiunea în sine de a merge la plimbare aduce numeroase beneficii în viața ta. Evadarea în natură, mersul pe jos, intensifică activitatea creierului, este direct relaționată cu îmbunătățirea stării de dispoziție și a reducerii riscului de cancer, precum și a stimulării activității sănătoase a inimii, posibilității de a te proteja împotriva demenței, și de a adăuga câțiva ani vieții tale.

Însă, o plimbare poate servi, de asemenea, ca un „reset” și te ajută la rezolvarea unei probleme cu care te lupți. Mersul pe jos este, de multe ori, momentul în care oamenii gândesc cel mai bine, și este un bun catalizator pentru brainstorming. Te deranjează ceva? Fă o plimbare rapidă pentru a obține o nouă perspectivă!

2. „Reset“ gândurilor anxioase, învață să meditezi!

Cu fiecare an care trece, lista beneficiilor meditației crește din ce în ce mai mult. O stare de spirit mai bună, un somn mai bun, un sistem imunitar mai puternic precum și un nivel mai redus al tensiunii arteriale și al stresului (trafic? nu-i bai, nu e grav!). Meditația practicată zi de zi este ca o repornire a minții tale – aproape ca ștergătoarele auto într-o zi ploioasă – și te vei simți odihnit și pregătit să faci față confruntărilor zilnice, de fiecare dată când o practici. Chiar și cinci minute pe zi pot face diferența.

3. „Reset“ viciilor, renunță la ceva timp de o săptămână!

Nu e vorba de a pierde în greutate, ci de a renunța la o substanță care a fost prea des folosită în ultimele săptămâni – cum ar fi zahărul, cofeina sau alcoolul – poate fi o reîmprospătare semnificativ benefică pentru organismal tău. Nu e nevoie să tai ceva pentru o lună întreagă; încearcă să limitezi această substanță pentru doar șapte zile. Intenția în sine s-ar putea să-ți solicite comportamentul pe viitor. Un studiu recent a arătat că persoanele care au încercat timp de o lună chiar să se oprească din a consuma alcool au raportat o scădere a consumului de alcool în următoarele șase luni.

4. „Reset“ dietei, concentrează-te pe adăugarea un nou ingredient!

În loc de obsedanta încercare de a tăia alimentele „rele“ din dieta ta, concentrează-te pe un nou ingredient pe care să-l incluzi în dieta ta. De exemplu, uleiul de in care este benefic pentru sănătatea ta și care este bogat în omega 3.

5. „Reset“ listei de to-do, pune totul pe hârtie!

În această perioadă a anului mulți ne simțim stresați de numărul mare de sarcini: cumpărături, cadouri de sărbători, fuga de la un magazin la altul, comisioane plicticoase, plus sarcini obișnuite – gata, ne-am împotmolit! Hai să facen o listă, punem totul pe o hârtie (chiar două)!

Actul de a scrie e tot ce trebuie pentru a-ți ajuta mintea să se liniștească și de a face ca lucrurile să fie bine organizate chiar înainte de a începe orice lucru. Nu este nevoie să finalizezi toate lucrurile de pe listă în această săptămână sau chiar săptămâna viitoare; pune-le pe toate pe hârtie și scoate-le din capul tău, în primul rând!

6. „Reset“ pentru starea de spirit, fă ceva ce te face sa râzi!

Nu e o glumă – râsul îmbunătățește sănătatea și stimulează fericirea noastră. Simplul act de a râde a fost dovedit a fi stimulent pentru starea de spirit și pentru sistemul nostru imunitar, precum și pentru calmarea durerii și a strersului minor. De obicei ne simțim reîmprospătați după o porție de râs – acesta este motivul pentru care ne alegem cu un oftat lung după un râs bun. Merită să faci un efort pentru a-ți vedea prietenii care te fac să chicotești sau să vizionezi o comedie în loc de o dramă, în această lună; mintea și corpul tău vor fi mai ușoare și mai relaxate.

7. „Reset“ pentru relații, fă-ți planuri cu un vechi prieten!

Suntem cu toții vinovați în a pierde legături. Adevăratul timp de recuperare cu prietenii se poate întinde pe săptămâni, luni și, uneori, chiar ani. Este ușor să lași un e-mail să stea în inbox-ul tău în timp ce gândești „Voi răspunde când voi avea timp mai mult.“

℗PUBLICITATE



Reconectarea cu un prieten poate revigora starea ta de spirit și să-ți aducă un sentiment frumos, de calm. Alege un prieten și programează-ți un timp împreună, vorbește la telefon sau conectați-vă pe Facetime pentru a vă vedea – o opțiune bună, deoarece este mai mult ca o vizită personală.

8. „Reset“ programului, fă-ți timp pentru chestii distractive!

Știm diferența dintre a face ceva ce îți place, față de a face ceva productiv. Sunt lucruri total diferite. Blochează-ți în calendar timp fizic pentru a face chestii distractive, altfel lucrurile productive întotdeauna se vor insinua în drumul tău. Ai chef să vezi un spectacol, fă-o! Grozav! Ți-e dor să savurezi un vin și să asculți un album de la început până la sfârșit, dă-i înainte! Lăsându-ți timp pentru activități care îți fac cu adevărat plăcere, care te fac să te simți bine, își pot aduce mai mult echilibru și mai multă bucurie în viața ta.

9. „Reset“ fericirii, începe un jurnal al recunoștinței!

Beneficiile de a cultiva recunoștința sunt multiple – poți fi deschis spre mai multe relații, crește empatia și stima de sine și poate îmbunătăți chiar sănătatea fizică și psihică. Cu alte cuvinte: deplasarea accentului spre pozitiv poate îmbunătăți în mod categoric fericirea ta. Dar cheia este consecvența.

10. „Reset“ creativității, încearcă un jurnal al viselor!

Dacă ai probleme în a-ți reaminti visele sau ești preocupat în a le analiza mai profund, încearcă însemnarea câtorva lucruri în momentul imediat trezirii. De-a lungul timpului vei putea observa îmbunătățirea reamintirii și s-ar putea de asemenea, să afli că te simți mult mai creativ în timpul zilei. Scrierea este terapeutică. Studiile au arătat că ținerea unui jurnal poate îmbunătăți sănătatea emoțională și s-ar putea să înveți puțin mai mult despre tine.

11. „Reset“ productivității, jurământ pentru organizarea unui singur lucru!

Acest lucru poate fi un dulap de bucătărie, un singur sertar, portbagajul mașinii, desktop-ul calculatorului, sau inbox-ul e-mail-ului. Parcurgerea unuia dintre aceste lucruri de pe lista ta poate avea ca urmare reducerea stresului și creșterea sentimentului de productivitate.

12. „Reset“ imaginației tale, renunță la cartea cu care ai îmbătrânit încercând să o duci la bun sfârșit!

Este bine să dai drumul lucrurilor pe care nu le iubești, nu-ți fac placere. Ai parcurs mai mult de jumătate din carte, cui îi pasă? Găsește o carte nouă pe care să o începi, nu privi înapoi! Viața e scurtă! Alege ce este important în a-ți investi energia!

13. „Reset“ conștiinței tale, cere iertare cuiva!

Cere-ți scuze pentru ceva major sau minor. Fie că ai lipsit de la o aniversare, că ai uitat să resuni pe cineva, sau pur și simplu ai întrerupt legătura, lămurește lucrurile și fă un nou început! Acea voce cicălitoare din capul tău, se va liniști.

14. „Reset“ dorințelor tale, rezervă-ți vacanța la care ai visat!

Nu trebuie să fie cea mai mare excursie din viața ta dacă simți că te va strânge buzunarul, după. Alege locul despre care ai vorbit sau la care ai visat în ultimul timp, și fă ca acest lucru să se întâmple, chiar dacă va fi peste 10 luni. Așteptarea cu nerăbdare a ceva, poate servi drept impuls, îmbunătățește starea de spirit, reactualizează perspectivele locului de muncă sau a sarcinilor de zi cu zi.

15. „Reset“ energiei, du-te la culcare mai devreme!

Acel film sau show de televiziune va fi cu siguranță acolo pentru tine și mâine. Somnul este unul dintre cele mai bune moduri de a oferi sănătății tale generale, un nou început. O oră în plus de somn poate face diferența dintre o dimineață capricioasă și una calmă. Nivelurile stării de spirit, de foame și de stres se îmbunătățesc cu un somn bun. Vorbim de mai mult de 7 ore, prospețime garantată!

16. „Reset“ dependenței de tehnologie, stingerea ecranelor cu 30 de minute înainte de culcare

Încearcă să te deconectezi de ecrane cu cel puțin 30 de minute înainte de a ajunge în pat. Folosește acest timp citind o carte, savurând o ceașcă de ceai sau chiar pregătind lucrurile pentru a doua zi – pachetul pentru masa de prânz, ori niște haine sau să faci ordine prin casă. Aceste lucruri dau pauză ochilor tăi de la ecran și transmit creierului tău că e timpul să se relaxeze.

Psiholog clinician, psihoterapeut relațional, membră a Colegiului Psihologilor din Romania și autor colaborator al paginadepsihologie.ro. Carmen coordonează programul de formare în psihoterapia familiei al AMPP din Oradea.

Caută
Coșul de cumpărături1
-
+
Subtotal
37,95 lei
Continuă cumpărăturile
1