Skip to content

Este nevoie să-ți antrenezi creierul pentru a fi pozitiv, la fel cum îți antrenezi corpul pentru a fi în formă  Shawn Achor

Shawn Achor, de-a lungul ultimilor ani, a intervievat mai mulți cercetători care au studiat fericirea, a citit cărți scrise de câțiva, și chiar a pus în aplicare multe dintre sugestiile lor, în viața sa. Ceea ce a devenit destul de evident din conversațiile sale și din lectura sa, este că fericirea, la fel ca cele mai multe lucruri, este o abilitate. Este ceva ce la care trebuie să lucrezi în mod activ, asta dacă nu cumva ești unul dintre acei oameni care plutește pe un norișor în al nouălea cer ca un budist zen.

1. Recunoștința

Psihologul Robert Emmons, care și-a petrecut aproape întreaga sa carieră studiind recunoștința, a constatat că puține lucruri în viață sunt parte integrantă a stării de bine. Nenumărate alte studii au arătat că persoanele care în mod constant sunt recunoscători sunt mai energici, inteligenți emotional, iertători, și mai puțin probabil, predispuși în a dezvolta episoade depresive, anxioase sau de singurătate. Și nu pentru că oamenii sunt recunoscători doar pentru că sunt mai fericiți, ci recunoștința s-a dovedit a fi o cauză semnificativă a rezultatelor pozitive. Atunci când cercetătorii aleg voluntari la întâmplare și îi antrenează pentru a fi mai recunoscători pe o perioadă de câteva săptămâni, ei devin mai fericiți și mai optimiști, se simt conectați mai mult social, se bucură de un somn de mai bună calitate, și chiar experimentează mai puține dureri de cap, prin comparație cu grupurile de control.“ — Shawn Acor.

O practică zilnică a recunoștinței poate avea un impact profund asupra vieții tale. Și nu trebuie să fie complicată. Nu trebuie să fii recunoscător pentru ascensiunea ta în carieră, finanțarea pe care firma ta tocmai a primit-o, sau cartea pe care ai scris-o s-a vândut în milioane de exemplare. Dacă asta e tot pentru care ești mereu recunoscător, vei fi mereu nemulțumit. Poate fi la fel de simplu să fii recunoscător pentru coada mai scurtă de la covrigărie sau cafea, din această dimineață. Și dacă ai nevoie de mai multă perspectivă, urmărește acest scurt film de animație cu Tim Ferriss, What Makes Someone Truly Wealthy, pentru a vedea ce înseamnă a fi cu adevărat bogat.

2. O noapte cu un somn bun

În timp ce noi dormim, creierul este capabil să scape de toxine, inclusiv proteinele ​​care sunt asociate cu boala Alzheimer.“ — Arianna Huffington

După un an lung în care m-am luptat cu depresia, agravată în mare măsură de privarea de somn, somnul nu este un lux pentru mine, ci o necesitate absolută. Când nu dorm bine, productivitatea mea, creativitatea și nivelul general de performanță nu suferă doar a doua zi, ci mai multe zile după. Un somn bun ar putea fi cel mai subestimat truc al vieții aflat la dispoziția noastră.

℗PUBLICITATE



3. Mișcarea

În cartea sa Spark: The Revolutionary New Science of Fitness, John Raty ne dezvăluie mișcarea ca fiind unul dintre cele mai importante cure pentru aproape toate bolile de sănătate mintală cu care ne confruntăm. Dacă te-ai dus vreodată la sală atunci când te simțeai cu moralul sub nivelul mării probabil ai observat mergând spre casă, că ai sentimentul că te simți mult mai bine. Exercițiile fizice eliberează endorfine și endorfinele ne fac fericiți. Nu este o coincidență faptul că mulți dintre cei mai de succes și fericiți oameni din lume sunt extrem de activi fizic.

4. Meditaţia

Călugării care petrec ani meditând, spun neurologii în urma studiilor efectuate, își dezvoltă de fapt cortexul prefrontal stâng, cea mai responsabilă parte a creierului pentru a ne simți fericiți. Nu te îngrijora, nu trebuie să-ți petreci ani sechestrat în tăcere și celibat pentru a resimți un impuls în creștere. Ia-ți doar cinci minute în fiecare zi pentru a-ți conștientiza respirația, concentrează-te la aerul care intră și iese din tine“, ne spune Shawn Acor.

Destul de frecvent, anxietatea și nefericirea noastră sunt rezultatul cantonării în trecut și îngrijorării cu privire la viitor. Acesta este cazul în care intervine meditația. Ea ne învață să fim prezenți, chiar dacă este doar o fereastră mică de timp, din timpul de zi cu zi. Ce vei observa însă, este că pe măsură ce meditezi mai mult, vei fi capabil să rămâi prezent și concentrat pe perioade mai lungi de timp.

5. Dă profunzime muncii tale

O zi de muncă făcută cu superficialitate, dintr-o perspectivă neurologică pare să fie o zi plată, care te seacă, chiar dacă cele mai multe lucruri superficiale care-ți captează atenția par inofensive și distractive“, ne spune Cal Newport.

El a și scris despre multele motive pentru care munca profundă este atât de satisfăcătoare. Tot ce trebuie să faci este să compari o zi petrecută fără sens stând cu chef pe rețelele media, cu o zi în care ai stat profund cufundat în ceva care te interesează, în ceva de care îți pasă cu adevărat și devine clar de ce munca profundă ne face mai fericiți. Atunci când dai profunzime muncii tale, îți petreci mai mult timp parcă dus de val, care la rândul său, te va face mult mai fericit.

Cal Newport, dezvăluindu-ne din experiența sa, ne spune că aceste lucruri nu doar te fac mai fericit, te fac mai productiv, creativ și de succes. Încearcă timp de 21 de zile și să vedem ce se întâmplă!

Psiholog clinician, psihoterapeut relațional, membră a Colegiului Psihologilor din Romania și autor colaborator al paginadepsihologie.ro. Carmen coordonează programul de formare în psihoterapia familiei al AMPP din Oradea.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0