Skip to content

Părinții de băieți au un rol foarte important în a-și crește și educa băieții astfel încât aceștia să devină bărbaţi respectuoşi și iubitori.

Se spune că „băieții vor fi întotdeauna băieți“ – însă, dacă ești o mamă, o soție, o prietenă sau o soră, cu siguranţă au fost mai multe momente în viața ta când ţi-ai fi dorit ca această zicală, pur şi simplu, să nu fie adevărată. Este oarecum amuzant de observat că, deși este destul de rar să auzi de bărbați care caută femei „bune“ în viața lor, totuși există multe femei care simt că este o lipsă de „bărbați buni“ cu care să intre într-o relaţie.

Cu siguranţă că tranziția de la a fi băiat, la a fi „bărbat bun“ nu se întâmplă în mod automat sau peste noapte. Părinții de băieți au un rol foarte important în felul în care îi cresc și felul în care le dezvoltă abilități prin care aceștia să devină bărbați respectuoși și iubitori, astfel încât femeile din viitorul lor să fie recunoscătoare pentru bărbatul cu care se află într-o relaţie.

Iată câteva sfaturi pentru părinți, care să-i ajute în creșterea băieţilor lor pentru a deveni bărbaţi buni:

1. Fiţi un bun exemplu

Cel mai bun mod de a vă asigura că băieții dumneavoastră vor deveni bărbaţi buni este să fiţi un exemplu bun în calitate de părinţi. Pentru tătici, acest lucru înseamnă să arate în mod constant fiilor lor cum să se comporte cu respect și cu bunătate cu toţi ceilalţi. Fiţi expresivi în dragostea manifestată pentru soția și pentru copiii dumneavoastră pentru a-i ajuta pe fii să învețe să aprecieze oamenii pe care îi iubesc. Recunoașteți-vă greșelile atunci când le faceţi și cereți-vă scuze. Pentru mame, în afară de a fi, de asemenea, un bun exemplu, acest lucru înseamnă şi să-l ajutați pe soţul dumneavoastră prin modelarea unui tip de comportament pe care l-aţi dori pentru fiul vostru. Faceţi din amabilitate, respect, dragoste și grijă faţă de ceilalţi, aspecte cheie manifestate în casa voastră.

2. Nu toleraţi un comportament nepotrivit

Fie că aveți un fiu sau o fiică, comportamentul nepotrivit nu ar trebui să fie tolerat. Cu toate acestea, atunci când vine vorba de băieți, un comportament nepotrivit poate scăpa mai ușor datorită zicalei „băieții vor fi întotdeauna băieți“. Este important să ne amintim că un comportament nepotrivit nu este acceptabil. Încercați să corectaţi şi să puneţi limite cu blândeţe dacă fiul dumneavoastră afișează un comportament inadecvat.

3. Oferiţi un tratament egal pentru fiii și fiicele dumneavoastră

Felul în care băieții se văd în raport cu fetele începe devreme, cu ceea ce ei văd acasă. Este vital să nu vă trataţi fiul în așa fel încât să-l facă să simtă că el este mai bun decât ar fi o fată. Purtaţi-vă cu fiii și cu fiicele dumneavoastră la fel și ei, băieţii, vor învăța să se uite la alte fete ca la egalii lor. De asemenea, puteţi să menţionaţi, în mod constant, exemple de povești neutre, cum ar fi acelea în care un tată alege să rămână acasă să stea cu copiii, în timp ce mama lucrează într-un birou sau pe cele ale multor femei distinse, care au avut multe realizări în carieră.

4. Nu-l răsfăţaţi excesiv

Acest lucru implică situații în care nu-i dai chiar tot ceea ce vrea el, chiar și la o vârstă foarte fragedă. Răsfățându-i pe copiii le poate sădi acestora un sentiment de îndreptățire, că li s-ar cuveni totul, ca și cum ar avea dreptul să aibă orice îşi doresc. În schimb, putem să îi ajutăm să învețe valoarea efortului depus și persistența – valori pe care fiecare fată ar vrea să le vadă într-un bărbat cu care are o relaţie. Puteți face acest lucru permițându-i fiului dumneavoastră să aibă de a face cu sarcini dificile sau lăsându-l să-şi câștige singur lucrurile pe care le vrea.

℗PUBLICITATE



5. Lăsaţi-l să ia propriile decizii

Procesul decizional este o abilitate importantă în viață și care are nevoie de multă practică. Ajutați-l pe fiul dumneavoastră să se pregătească în a lua decizii bune, gândite și rezonabile, lăsându-l să practice des acest proces. Acestea nu trebuie să fie decizii mari, importante; ele pot fi alegeri simple, cum ar fi hainele pe care vrea să le poarte, sau ceea ce vrea să facă pentru un proiect școlar.

6. Ajutați-l să-şi gestioneze singur emoțiile

Cei mai mulți copii trebuie să-şi gestioneze emoţiile care, câteodată, îi copleşesc. Ajutați-l să-şi identifice și să numească emoțiile pe care le simte în diferite circumstanțe. Spuneți-i că este normal să aibă aceste emoții și că se poate descurca să le gestioneze într-un mod pozitiv. Discutaţi cu el despre modalitățile acceptabile de a face faţă acestor emoții, inclusiv modul în care își poate exprima furia.

7. Scoateţi în evidenţă modele pozitive

Cu toate că părinții sunt cele mai importante modele ale fiului lor, este bine să scoateţi în evidență şi alte modele pozitive de sex masculin. Ajutaţi-vă fiul să dezvolte și să cultive relații cu alți bărbați, cum ar fi un unchi sau un prieten de familie. De asemenea, aţi putea vorbi despre filme sau despre povești în care sunt personaje pozitive masculine, cum ar fi „Cum să îmblânzești un dragon“ sau seria de cărți Harry Potter.

8. Daţi-le responsabilități

A fi responsabil este, de asemenea, ceva care trebuie să fie învățat devreme, acasă. Îl puteţi ajuta pe fiul dumneavostră, dându-i sarcini adecvate vârstei lui prin casă și exprimându-i clar că aceste sarcini sunt responsabilitatea lui. Acordați importanță faptului că îşi îndeplineşte responsabilitățile prin recunoașterea faptului că face o treabă bună, sau prin a-i aduce aminte cu blândeţe dar şi cu fermitate atunci când el uită de sarcinile care îi revin. Văzându-l pe tată implicat în treburile casnice va fi util la evitarea unui mod de gândire centrat pe masculinitate în care doar femeile sunt cele care ar trebui să facă treburile din casă.

9. Exprimați-vă afecţiunea și fiți un bun ascultător

Unul dintre aspectele cele mai neglijate în creșterea băieţilor este aspectul emoțional şi mai ales faptul că uneori, băieții sunt învățați să nu îşi exprime emoţiile. Fiţi împotriva acestei noțiuni și în schimb învăţaţi-vă fiul să fie sensibil și conştient de emoţiile lui. O modalitate de a face acest lucru este de a vă exprima afecţiunea în relaţie cu fiul dumneavoastră și să-l ascultaţi atunci când vorbeşte despre emoţiile lui. Acest lucru îl va învăţa că este bine să exprime ceea ce simte și îl va ajuta să învețe să recunoască aceste emoții și alți oameni.

10. Învăţaţi-l să fie un gentleman

Cavalerismul nu a murit și singura modalitate de a-l învăța pe fiul dumneavoastră să fie cavaler este să-i arătaţi cum. Poate fi destul de dificil să găsiţi un echilibru între cavalerism și o abordare neutră, aşadar asigurați-vă că însoţiţi lecțiile în cavalerism cu memento-uri în care evidențiați că acestea sunt lucruri frumoase de făcut pe care multe femei le vor aprecia și că nu, în niciun fel, acest lucru înseamnă că femeile reprezintă sexul mai slab.

Oana Calnegru este psiholog și psihoterapeut de familie şi trainer de programe de dezvoltare personală adresate copiilor şi părinţilor. A absolvit programul de formare în psihoterapia relațională din cadrul AMPP.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0